Diversity Summer School – Interview met… Marlous van Lister

Inclusie is keuzes maken

 “Natuurlijk zou ik alles willen doen, maar keuzes maken is belangrijk, wat ga je doen en wat laat je liggen?”

Marlous Stout heeft een groot sociaal hart die haar uiteindelijk ook naar Bij Lister ga je verder bracht. In ons interview deelt ze mooie inzichten en ook praktische tips hoe je aan de slag kan met Diversiteit & Inclusie, ook als je wellicht meer aan het begin hiervan staat!

Marlous, jij bent Projectleider Diversiteit & Inclusie naast je rol als Senior Trainer, hoe heeft jouw reis hiernaartoe eruitgezien?

“Sociale rechtvaardigheid heeft al heel lang mijn interesse, vooral waar begrijpen we elkaar niet en zijn we anders? Via een aantal omwegen kwam ik in de techniek waarbij ik ging helpen om D&I daar te vergroten. Uiteindelijk ben ik bij Lister GGZ aan de slag gegaan. Hier ben ik trainer, met de focus op  samenwerken en groepsdynamica. Bij Lister hebben we een LHBTI+ werkgroep en daar heb ik me bij aangesloten. In die groep kwam het besef dat we breder met diversiteit aan de slag wilden en samen hebben we een plan geschreven voor ons bestuur, zo werd ik projectleider Diversiteit & Inclusie.”

Wat een mooi voorbeeld van een bottom-up initiatief! En voor alle organisaties die nu denken, wij zijn ook niet zo lang bezig. Wat heb jij gedaan om meer handen en voeten te geven aan het D&I-beleid?

“Wij hebben een nulmeting uitgevoerd, maar werken niet met harde targets. En hebben vooral veel tijd gestoken in het inventariseren waar de grootste uitdagingen zitten in onze organisatie. Natuurlijk zou ik alles meteen willen doen, maar keuzes maken is belangrijk. Wat gaan we nu doen en wat doen we later? Veel positieve reacties krijg ik bijvoorbeeld voor de aandacht voor diverse feestdagen. En dan vooral vanuit de invalshoek wat dat betekent voor collega’s, medewerkers en cliënten. Hoe kun je je steentje bijdragen aan een event waar je zelf niet bekend mee ben, denk aan de Ramadan of Neurodiversity Day. Dit jaar hebben wij ook meegevaren met de Utrecht Pride maar dat hebben we niet zomaar besloten. Eerst wilden we intern onze zaken hierin beter op orde hebben en hier zijn we jaren geleden mee begonnen met de LHBTI+ werkgroep. Dit jaar was het jaar dat we collectief vonden dat we goed de aandacht hebben hiervoor en ons mochten presenteren op de Pride!”

Hoe geven jullie invulling aan Diversity Day op 4 oktober?

“Wij gaan zelf voor Diversity Day een boekje maken waarin we verschillende collega’s die normaliter minder zichtbaar zijn meer zichtbaar maken. Denk aan vragen als: ‘wie ben je’, ‘voel je je wel eens anders’, ‘wat is de meerwaarde daarvan in je werk en welke tips heb je voor je omgeving om een inclusieve omgeving te zijn’. Zo willen we onze medewerkers dichter bij elkaar brengen en hopen we dat er op de locaties gesprekken met elkaar over gaan ontstaan. Elke stap is er één.”

Erg mooi om te horen, veel dank Marlous voor jullie best practices!

Hoe kijk jij naar de tips van best practices van Marlous? Laat het weten in de comments!

LET'S CREATE POSITIVE IMPACT NOW