Diversity Summer School – Interview met… Simon van Movisie

Inclusiviteit borgen in je interne organisatie
Het is voor bedrijven niet zo moeilijk om met Pride met elkaar op een boot te gaan staan, maar het belangrijkste is inclusiviteit te borgen in je interne organisatie”

Simon Timmerman (hij/hem) is al jaren heel actief in de regenbooggemeenschap onder meer als voorzitter Stichting Roze Zaterdagen Nederland en voorheen bij COC Midden-Nederland. Bij Movisie werkt hij als adviseur Inclusie & Diversiteit.

Hi Simon, kun je de lezers meenemen in jouw verhaal? Hoe ben jij actief geworden in D&I?

“Hoe ver wil je gaan? Ik begin even dichtbij, ik werk nu 2,5 jaar bij Movisie in het team Diversiteit en Inclusie op het gebied van LHBTI+, VN-verdrag Handicap en anti-discriminatie. Maar jij weet ook hoe breed dit werkveld is. Movisie is natuurlijk echt een kennisorganisatie, we brengen kennis samen en delen het. Daarnaast was en ben ik altijd, veelal vrijwillig, actief geweest in de regenbooggemeenschap. Vaak denken mensen dat de hele gemeenschap heel activistisch is en naar alle prides gaat, bij mij klopt dat ook, haha. Ik kom uit een ‘activistisch’ nest, dus ik heb het niet van vreemden. Ik wil mijn stem en privileges inzetten voor anderen in onze gemeenschap zodat iedereen kan profiteren van vooruitgang.”

Ik denk dat zeker in de zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap er veel veranderd is de afgelopen jaren. Welke D&I interventies of ‘best practices’ werken daar goed in in jouw ervaring?

“Als we bijvoorbeeld kijken naar de regenboogvlag krijg ik wel eens de vraag: moeten we die het hele jaar door ophangen of alleen op speciale dagen? Er is niet echt een goed of fout, maar welke invulling geef je dit? Door het hele jaar door dit te doen laat je zien, ‘wij staan altijd open voor je’. Dit is vooral bij cafés en scholen fijn. Maar door het op specifieke dagen te doen, kun je er ook specifiek aandacht voor vragen. Het belangrijkste is het borgen in je interne organisatie. Daar adviseren we ook gemeenten over. Als je het echt goed wil doen begin je eerst intern zodat je medewerkers zich beter erkend en gezien voelen en ga je daarna kijken naar een uiting zoals een boot op de Pride. En gesproken over best practices zijn er ook bad practices, gelukkig leren we daarvan. Denk dan aan kledingwinkels die met een Pride-collectie komen gemaakt in een land waar op homoseksueel zijn de doodstraf staat, onvoorstelbaar!”

Welke tip wil je geven aan organisaties die nog een invulling zoeken voor Diversity Day op 4 oktober

“Als je gaat starten is het altijd goed om met elkaar vast te stellen: ‘waar hebben we het over’. Wat is diversiteit? Wat is inclusief? Waar wil je aan werken en waarom? Er zijn daarnaast heel veel initiatieven die je kan ontplooien. Denk aan de creatieve wereld van schrijvers rondom antiracisme. Of denk aan een film waarna je met elkaar een dialoog aangaat. En de combinatie met samen eten doet het ook altijd goed. Maar durf ook naar jezelf te kijken, waar sta je nu eigenlijk in je beleid? Wat gaat goed en wat kan beter? Gebruik Diversity Day om je diversiteitspeil in kaart te krijgen!”

Wat interessant Simon. En veel ideeën voor organisaties. Wat vind jij van deze best practices van Simon? Laat het weten in de comments!

LET'S CREATE POSITIVE IMPACT NOW