Diversity Summer School – Interview met… Sannah van SKVR

Inclusie is luisteren
“Luisteren is echt zo belangrijk. Hoe sta jij erin en kun je je verplaatsen in een ander?”

Sannah de Jong en ik kennen elkaar nog van de training Code Diversiteit en Inclusie van het LKCA die we beiden vorig jaar volgden. Ze werkt al 20 jaar bij SKVR in o.a. onderwijs, planning, dans, HR en sinds 2 jaar als kwartiermaker Diversiteit en Inclusie.

Hi Sannah, kun je de lezers meenemen in jouw verhaal? Hoe ben jij actief geworden in D&I?

“Ja, zeker! Ik werk al vrij lang voor SKVR en in één van mijn rollen was ik vrijwilligerscoördinator. Deze medewerkers komen uit alle ‘walks of life’, van studenten tot mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken bij SKVR. Ze worden bij ons ook echt als collega opgenomen, voor personeelsfeestjes uitgenodigd en ontvangen dezelfde attenties. Dat was ongemerkt een soort proces in inclusie waar we achter kwamen toen we de scan vanuit de Code Diversiteit en Inclusie deden. Toen we een werkgroep D&I kregen om onze visie verder uit te werken, werd ik aangedragen als kwartiermaker Diversiteit & Inclusie. De afgelopen 2 jaar heb ik aan het beleid gewerkt, de uitvoering en ook een opleiding inclusie- en diversiteitsmanagement gedaan.. Ik ging mezelf hier ook in zoeken, wat past bij mij qua stijl, en vanuit welke plek in de organisatie kan ik het meeste bereiken.

Er worden heel veel mooie ‘best practices’ ontwikkeld in de kunst-en cultuursector. Hoe heb jij dat binnen SKVR vormgegeven?

“Ik wilde een positie innemen waarin ik met alle teams kon samenwerken. Dit is heel erg afhankelijk van de inrichting van je organisatie. Wij hebben een operationele kern ingericht rond diverse doelgroepen zoals kinderen, jongeren en ouderen. Ik kwam er al snel achter dat dit veel informatie voor mij alleen was dus zijn we gaan samenwerken met D&I ambassadeurs. Elk team heeft hierin een D&I ambassadeur die faciliteert en ophaalt. Met elkaar hebben we vervolgens 1 keer per maand kampvuurgesprekken.”

Wauw Sannah, dat klinkt alsof je dat zo even doet, maar dat ging vast niet over één nacht ijs?

“Om dit voor elkaar te krijgen heb ik eerst veel inspiratiesessies georganiseerd over de Code Diversiteit en Inclusie, Microagressie en ‘Waarden voor een Nieuwe Taal’. Bij die sessies zag en voelde ik wie de mensen waren die heel erg betrokken waren, de mensen die ‘aan’ gingen. Ik heb ons management toen gevraagd om 1 uur per maand voor elke ambassadeur.”

Wat zou je droom zijn om te bereiken binnen D&I in SKVR?

“Ik wil graag een D&I Toolkit voor elke medewerker zodat een ieder kan weten waar we staan en wat je kan doen om jezelf te ontwikkelen. Recentelijk hebben we daarvoor een inspiratiebrief en een woordenboek ‘Inclusief Taalgebruik’ ontwikkeld. Het woordenboek is gebaseerd op de ‘Handreiking Waarden voor een Nieuwe Taal’ die we aangepast hebben naar onze organisatiecontext. Creatievelingen laten zich niet graag vertellen wat ze moeten doen en daarom noemen we het ook geen instructie-, maar inspiratiebrief (lacht).”

Als je zoveel inspiratiesessies en dialogen organiseert hoor je vast ook wel het één en ander…

“Luisteren is echt zo belangrijk. Hoe sta jij erin en kun je je verplaatsen in een ander? En niet alleen maar de mensen die pro D&I zijn. Laatst sprak ik een docent, hij viel mij op omdat hij helemaal alleen zat. Ik kwam bij hem zitten en hij vertelde me: ‘ik ben onderdeel van de LHBTIQ+ gemeenschap, maar gewoon een ‘hij’ en HR wilt dat ik mijn voornaamwoorden in mijn e-mail handtekening zet….’. Ik geef mensen de ruimte dit te delen en het achterste van hun tong te laten zien. En dat is eng maar ook dat is inclusie. Het gesprek aangaan is heel belangrijk. Zo kom je erachter dat sommige mensen soms angstig zijn voor hun baan. ‘Ik ben wit en zie mezelf niet als divers, wat betekent dit voor mijn plek in de organisatie? ”

Welke tip wil je geven aan organisaties die nog een invulling zoeken voor Diversity Day op 4 oktober

“ Ga vooral in gesprek met medewerkers om de temperatuur te meten. Anders maak je een programma waar mensen niet op zitten te wachten. De behoefte van de groep is leidend. Je leert zoveel van de gesprekken. Eén van onze ambassadeurs met een neurodivers brein   gaf aan: zo’n dag is heel intens voor me, we hebben een vol programma met een grote sessie, een lunch, netwerkmomenten. Samen hebben we toen gekeken naar hoe we ook meer in kleinere sessies kunnen vormgeven. Ik had daar nooit eerder bij stilgestaan!”

 Hoe indrukwekkend Sannah, volgens mij ken jij SKVR door en door. Echt heel mooi wat je daar allemaal hebt neergezet. Wat vind jij van deze best practices van Sannah? Laat het weten in de comments!

LET'S CREATE POSITIVE IMPACT NOW