Diversity Summer School – Interview met…Ignatia van Eneco

Moeilijke gesprekken niet uit de weg gaan en op zoek naar dialoog
Door het ophalen van verhalen met Eneco Human Stories geven we een gezicht aan de diversiteit van onze medewerkers”

In dit eerste interview van de D&I Summerschool ga ik in gesprek met de D&I Officer van Eneco Ignatia MannoeWist je dat Ignatia eigenlijk een auditor is en vindt dat we quota niet moeten verstoppen maar daar juist de dialoog over moeten aangaan? Meer in onderstaand interview!

Ignatia, ik vind het altijd zo mooi en inspirerend de content die jij deelt op LinkedIn. Hoe ben je D&I Officer geworden?

“Ik ben eigenlijk van huis uit een auditor, maar ik ben een niet-typische auditor, want ik heb een achtergrond in sociologie. Daar waar collega’s graag spraken over processen sprak ik graag over verbinding. Hierdoor voelde ik me soms ook anders in mijn team; ik keek anders naar problemen, had andere ideeën. Het kan dan moeilijk zijn jezelf gehoord te voelen. Gelukkig kreeg ik wel deze kansen en wilde ik dat ook anderen bieden. Talent moet gezien en gehoord worden. Bij Eneco voeren we de discussie over een duurzame strategie en D&I is hier inherent onderdeel van. Toen deze vacature bij Eneco kwam kreeg ik de kans om zonder ervaring als programmamanager het D&I beleid op te gaan zetten.”

Wat een mooie kans en wat boffen ze met jou! Welke D&I interventies of ‘best practices’ heb je geïmplementeerd in Eneco?

“Vorig jaar hebben we alle 350 leidinggevenden meegenomen in psychologische veiligheid. Door middel van een film met echte cases over ongewenst gedrag in Eneco. Hier hebben we ze over op laten reflecteren.

We schuwen dus ook de moeilijke gesprekken niet. En we gaan de dialoog met elkaar aan. Eén van onze beste interventies zijn de Human Stories. Hierin gaat onze stagiaire op zoek naar verhalen in onze organisatie. En we laten ook de minder mooie kanten zien. Laatst werd één van onze schoonmakers geïnterviewd. Die deelde vervolgens dat ze mensen groette en dat die niet teruggroetten. Deze verhalen plaatsen we en worden tussen de 400 en 800 keer gelezen op Yammer. Mensen bespreken dit weer met elkaar, spreken elkaar aan, dit werkt als een tierelier!

Welke tip wil je geven aan organisaties die nog een invulling zoeken voor Diversity Day op 4 oktober

Je kan heel veel laagdrempelige activiteiten doen, we hebben bijvoorbeeld op de wc diversiteitsvragen opgehangen, je kunt Q&A houden met RvB-leden, je catering aanpassen…Dit jaar doen wij het echter anders, want onze Diversity Day wordt 15 september ‘Internationale Luisterdag’. De basiscompetentie voor inclusie! Er komt een Chief Listening Officer en we krijgen een Masterclass over luisteren. Medewerkers kunnen een test doen over hun luistergedrag en dit in hun team verder bespreken en dit terug laten komen in hun check-ins.

Wat een leuk initiatief en veel inspiratie. Dank je wel voor het delen Ignatia.

Wat vind jij van deze best practices van Ignatia? Laat het weten in de comments!

LET'S CREATE POSITIVE IMPACT NOW